WARSZTATY WIELKANOCNE
Tradycja wypiekania mazurka sięga XVII wieku. Mazurek był nagrodą dla tych, którzy przez czterdzieści dni pościli nie jedząc potraw mięsnych oraz słodkości.
W nawiązaniu do tej tradycji 5 kwietnia uczniowie klasy 6a pod opieką wychowawczyni, pani Iwony Stefańskiej-Stanik oraz pani Sylwii Bilskiej pojechali na wycieczkę, aby wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Podczas warsztatów przygotowali wielkanocne mazurki. To tradycyjne słodkie ciasto, które piecze się na święta wielkanocne zwykle jest bogato zdobione, pełne pysznych składników, symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu i początek świętowania. Takie też były ciasta przygotowane przez naszych uczniów pod okiem pań z warsztatowni MammaLeo.
Z kolei w Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu uczniowie obejrzeli wystawę przyrodniczą, wysłuchali wykładu o ptakach i ich jajach oraz uczestniczyli w warsztatach, podczas których wykonali świąteczne dekoracje inspirowane ptasimi gniazdami. Po tych zajęciach wrócili do szkoły w świątecznych nastrojach, bogatsi o wiedzę przyrodniczą i umiejętności kulinarne.