Kulinarna edukacja klasy 2a
Zdobywać wiedzę i umiejętności można na wiele sposobów. Niekonwencjonalny sposób wybrali uczniowie 2a, którzy wspólnie z wychowawczynią p. Anną Szymczyk wzięli udział w warsztatach kulinarnych w radomskiej restauracji ?Mama Leo?. Dzieci doskonaliły umiejętność uważnego słuchania oraz wykorzystania wiedzy w praktyce. Instruowane przez prowadzącego warsztaty wykonały drożdżowe bułeczki śniadaniowe i pastę serową w różnych smakach. Uczniowie zdobyli również podstawowe informacje dotyczące zdrowego odżywiania się.
Zwieńczeniem zajęć praktycznych była, przyjemna dla podniebienia, degustacja świeżych, pachnących bułeczek z dowolnie wybranymi naturalnymi dodatkami. Można by powiedzieć, że dzieci zdały egzamin „małego kucharza” po mistrzowsku. Wszystkie bułeczki pięknie wyrosły i świetnie smakowały, a różnorodne warzywa, tak rzadko przez dzieci na co dzień jedzone, cieszyły się sporym ? wzięciem?. Po warsztatach uczniowie realizowali druga cześć warsztatów. Tym razem zdobywały wiedzę historyczną poznając zabytki Radomia. Zwiedziły Rynek Starego Miasta w Radomiu, podziwiały stare, zabytkowe kamieniczki i jeden z najstarszych radomskich kościołów – Farę – kościół pod wezwaniem Św. Jana Chrzciciela. Złożyli również hołd żołnierzom przy pomniku Legionisty na Placu Józefa Piłsudskiego. Na koniec było trochę zabaw i piosenek. Te nietypowe zajęcia okazały się bardzo ciekawe. Dostarczyły, obok nowych umiejętności i wiedzy, wiele emocji i wrażeń.