Szkolna lekcja gotowania
Ostatnie dni listopada stały się w naszej szkole okazją do zaprezentowania uczniowskich umiejętności kulinarnych. Najmłodsi przygotowywali posiłki według wybranych przez siebie przepisów. Były kanapki i sałatki. Wszystko po to, by zachęcić dzieci do spożywania warzyw i owoców. Samodzielne przygotowywanie posiłków sprawiło uczniom wiele radości, a treści przekazywane przez nauczycieli o wartościach odżywczych warzyw , owoców i innych produktów z pewnością na długo zostaną w pamięci. W trakcie tych kulinarnych działań każdy miał okazję sprawdzić się w roli kucharza. Niektórzy po raz pierwszy przygotowywali sami posiłek i było to dla nich wielkim przeżyciem. Wszyscy z dumą prezentowali efekty swojej pracy i bardzo chętnie częstowali kolegów, koleżanki i nauczycieli. Najprzyjemniejszą częścią tych zajęć było oczywiście kosztowanie tych zdrowych i bardzo kolorowych posiłków. Zdobyta wiedza o zdrowym odżywianiu, umiejętności nakrywania do stołu i przygotowywania smakowitych posiłków na pewno zaowocuje w przyszłości. Najważniejszym rezultatem tych działań jest także przekonanie, że zdrowe równa się również smaczne?